ВЕСТИ


Соопштенија за јавноста

Туристичките знаменитости може и треба да се уживаат, но мерките и протоколите мора да се почитуваат за да се надмине пандемијата COVID-19

30-07-2020 | Aleksandar Dimishkovski

Претставници на семејството на Обединетите нации (ОН) и на туристичкиот сектор во Северна Македонија разговараа за предизвиците со кои се соочува овој сектор поради пандемијата COVID-19, на онлајн состанок вчера. Учесниците на состанокот се согласија...

Повеќе
Соопштенија за јавноста

Северна Македонија добива континуирана поддршка за зелен развој

08-07-2020 | Aleksandar Dimishkovski

Започнува вториот заеднички проект на ФАО и Зелениот климатски фонд за поддршка на подготвителни активности 8 јули 2020 година, Скопје - Зелениот климатски фонд (ЗКФ), главниот глобален фонд за финансирање на активности за борба против...

Повеќе
Соопштенија за јавноста

Заедничкиот управен одбор ги одобри приоритетите за соработка помеѓу Република Северна Македонија и Обединетите нации за 2021 – 2025

03-07-2020 | Aleksandar Dimishkovski

Заедничкиот Управен одбор за соработка помеѓу Република Северна Македонија и Обединетите нации се состана денес, во проширен состав, со цел да ги разгледа и одобри стратешките приротитети и резултати за претстојната Рамка за соработка за...

Повеќе
Соопштенија за јавноста

Туристичките знаменитости може и треба да се уживаат, но мерките и протоколите мора да се почитуваат за да се надмине пандемијата COVID-19

July 30, 2020 | Aleksandar Dimishkovski

Претставници на семејството на Обединетите нации (ОН) и на туристичкиот сектор во Северна Македонија разговараа за предизвиците со кои се соочува овој сектор поради пандемијата COVID-19, на онлајн состанок вчера. Учесниците на состанокот се согласија...

Повеќе
Соопштенија за јавноста

Северна Македонија добива континуирана поддршка за зелен развој

July 8, 2020 | Aleksandar Dimishkovski

Започнува вториот заеднички проект на ФАО и Зелениот климатски фонд за поддршка на подготвителни активности 8 јули 2020 година, Скопје - Зелениот климатски фонд (ЗКФ), главниот глобален фонд за финансирање на активности за борба против...

Повеќе
Соопштенија за јавноста

Заедничкиот управен одбор ги одобри приоритетите за соработка помеѓу Република Северна Македонија и Обединетите нации за 2021 – 2025

July 3, 2020 | Aleksandar Dimishkovski

Заедничкиот Управен одбор за соработка помеѓу Република Северна Македонија и Обединетите нации се состана денес, во проширен состав, со цел да ги разгледа и одобри стратешките приротитети и резултати за претстојната Рамка за соработка за...

Повеќе
Говори

Изјава на г-а Росана Дуџак, Постојан координатор на ОН во Северна Македонија

June 23, 2020 | Aleksandar Dimishkovski

Независно дали ги мериме во однос на изгубените животи, личното или јавното здравје или штетата која е нанесена на глобалната и локалната економија –  влијанијата од ковид-19 се опустошувачки и не тераат да размислиме за...

Повеќе
Приказни

Стоп за експлоатацијата на деца и млади од страна на тутунската индустрија

May 29, 2020 | Aleksandar Dimishkovski

Светски ден без тутун, 31 мај, 2020 година Светската здравствена организација денес, промовира нов инструмент за учениците на возраст од 13 до 17 години со цел да ги предупреди за тактиките што ги користи тутунската...

Повеќе

ЦЕЛИ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ


ШТО СЕ ТИЕ

ЦЕЛОСЕН ОПИС

Целите за одржлив развој, познати и како Глобални цели, се архитектурата на глобалниот план за подобра иднина. Тој план е наречен Агенда за одржлив развој 2030. Агендата за одржлив развој 2030, усвоена од сите земји-членки на ОН, претставува визија за подобар свет и јасна насока на човештвото кон унапредување на квалитетот на животот во периодот…

ПРИОРИТЕТИ ЗА 2007 - 2020 година


1

Вработување

Иако невработеноста опадна од астрономски високите 37,3% во 2005 година,...Повеќе

2

Добро владеење

Иако Северна Македонија беше оценета дека ги исполнува политичките критериуми...Повеќе

3

Социјална инклузија

Економскиот раст допрва треба да покаже подобра благосостојба за сите...Повеќе

4

Одржливост на животната средина

Иако употребата на енергија по глава на жител е ниска,...Повеќе

5

Родова еднаквост

Во Северна Македонија, жените се значително обесправени преку негативни стереотипи,...Повеќе

6

Бегалци и мигранти

Во текот на 2015 година, околу 750.000 бегалци и мигранти...Повеќе